Günümüz Dış Cephe Teknikleri ve Tasarımları

Göz alıcı, dikkat çekici, farklı ve yaratıcı vitrin tasarımları ile dünyanın birçok ülkesinde satıcılar tüketicinin ilgisini bir saniyeliğine bile olsa çekip, onları mağaza içine davet edebilmeyi planlamaktadırlar. Ben de sizler için birbirinden farklı bu yöntemlerden en ilgi çekici olanları tarzlarına göre sıralamak istedim : 


1- Geometristic : Üçgenler, kareler, çerçeveler, daireler, simitler kullanılarak arka planda hareketlilik yaratılmaya çalışılmakta. 


2- Sürrealist Materyalistic : Gerçek hayatta işlevsel olmayan boru, taş, sünger, küre gibi materyaller kullanılarak farklılık yaratılmaya çalışılmakta. 


3- Realist Materyalistic : Günlük hayatta kullandığımız gözlük, sandalye, merdiven, bisiklet gibi işlevsel ürünler vitrinde farklı boyutlarda kullanılarak dikkat çekmeye çalışılmakta. 


4- Humanistic : Tasarımda kullanılan mankenlerin gerçekçiliği, duruşları ve konsept ile uyumları ile yaşamın bir anından küçük bir kesit alınmış havası oluşturulmakta. 


5- Botanistic : Çiçekler ve ağaçlar kullanılarak renkli ve göz alıcı tasarımlar görülmekte. 


6- Zoologistic : Hayvan heykelleri, iskelet figürleri veya hayvan maketleri kullanılarak önce vitrine dikkat çekilmekte ve müşterinin içeride ne satıldığı konusunda merakı uyandırılmaya çalışılmakta. 


7- Origami : Japonların bu ünlü kağıt katlama sanatı ile yapılan birçok figürlerin yanı sıra, bizlerin kedi merdiveni olarak bildiğimiz kağıt dekorlar ve hatta onlarca kağıt uçağın yan yana yapıştırılmasıyla bile birçok farklı tasarımlar yapılabilmekte. 


8- Urgan-İp-Halat : 


9- Balonlar - Kafesler :


10- Gökkuşağı - Renk cümbüşü :


11- Cnc : Ahşap, alüminyum veya metal lazer kesim dekorlar

 12- Hareketli mankenler :


Hayallerin sınırsız olduğunu düşünürsek daha sayamayacağım kadar çok özgün ve dikkat çekici vitrin tasarımları olduğunu söyleyebilirim. Ama bunlardan iki tanesini çok özel bulduğumu da belirtmeden geçemeyeceğim: 

 1 - Emek ve Sanat: Uzaktan bakıldığında mankenlerin arkasından mor-turuncu-mavi renkli şeritlerin uzandığı görülmekte. Fakat yakına gelindiğinde her bir yuvarlak kapak üzerinde farklı resim çalışmalarının olduğu ve bu resimlerin 4-5 sıra şeklinde belirli bir eğim ile geriye doğru derinleştirilerek konsepte 3 boyutlu hava katıldığı görülmekte.


2-  Tasarım ve Özgünlük: Karahindiba çiçeğinin uçuşan tüyleri tarafından alınıp götürülen çantaların hafifliği, zarifliği ve güzelliği ile oluşturulan bu başarılı tasarım gerek fikir gerekse uygulamadaki başarılı görsel ile yılın vitrin tasarımı ödülünü hak ediyor bence. 


Algıda seçicilik insanların bakış açısını sınırlandırmaktadır. Yani insanlar ne almaya çıktıysa gözü onu arar ve onun dışındaki birçok şeyi göz görmezlikten gelir. Vitrin tasarımında hedeflenen başarı, üreticinin elde etmek istediği dikkat çekiciliğin tüketici tarafından kayda değer görülmesi ile başlar. Yöntemler, tasarımlar, dekorlar, renkler değişebilir. Değişmeyen tek şey insanların bir saniyeliğine bile olsa durup, fark etmesini sağlayabilecek başarıyı elde etme gayesidir. 

İç Mimar Esra Özdemir

Siz hayal edin, Biz gerçekleştirelim...

www.archimedmimarlik.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bahçe Tasarımı - Peyzaj (Garden Design - Landscape)

Giyinme Odası Tasarımları - Dressing Room Designs

Dekorasyonda Ahşap CNC Uygulamaları