Dekorasyonda Ahşap CNC Uygulamaları



CNC (Computer Numerical Control), "bilgisayar destekli sayısal kontrol" demektir. .CNC çeşitli makinelere bağlantılı bir bilgisayar aracılığı ile programlanmış çizimlerin "otomatik" olarak işlenmesini ifade eder. CNC makinelerinin verimini ve hızını arttırmak, hata payını ortadan kaldırmak  için CAD (Bilgisayar Destekli Dizayn) ve CAM (Bilgisayar Destekli Üretim) gibi programlar kullanılmaktadır. 




CNC Routerlar başta ahşap, mdf, sunta, kompozit, pleksi, derlin, poliüratan ve hafif metaller olmak üzere bir çok farklı malzeme üzerinde oyma, şekillendirme, rölyef, yazı kazıma işlemleri yapmak üzere kullanılmaktadır. X, Y ve Z olmak üzere 3 farklı eksen boyunca birbirinden bağımsız hareket etme özelliğine sahiptir. Bu nedenle bilgisayar ortamında hazırladığımız şekil ve desenler, tasarım kısıtlaması olmadan işlenebilmektedir.

Dekorasyonda Ahşap CNC Uygulamaları'nda en sık gördüğümüz örnekler : 


1 - Tavan Uygulamaları



2 - Separatörler : 



3 -  Mobilya İmalatı : 



4 - Sandalyeler :



5 - Sehpalar : 



6 - Kapı ve Duvar Uygulamaları : 



7 - Hayvan Figürleri : 


Tasarımda görsel sınırları ortadan kaldıran, dijital tasarımı somut materyal haline dönüştürebilen ve bunu mükemmellikten ödün vermeden yapabilen CNC uygulamaları değişen ve gelişen dünya ile birlikte kendini güncellemeye ve hayal dünyasının sınırlarını zorlamaya devam edecek gibi gözüküyor. 

Eski düşünürlerin "Hayal edilen herşey gerçekleştirilebilir." felsefesinden yola çıkılarak CNC uygulamalarında gelecekte bizi çok daha büyük ve çok daha detaylı tasarımların beklediğini öngörmek mümkün olsa gerek. 


İç Mimar Esra Özdemir

Siz hayal edin, Biz gerçekleştirelim...

www.archimedmimarlik.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bahçe Tasarımı - Peyzaj (Garden Design - Landscape)

Outdoor Kitchen - Açık Mutfak - Bahçe Mutfak