Bahçe Tasarımı - Peyzaj (Garden Design - Landscape)

Bahçe tasarımları insanların zevk ve yaşam tarzıyla birebir uyumludur. Herkesin bahçesi kendini rahat ve huzurlu hissedebileceği özel yerlerden biridir. Tasarımı sırasında birçok seçenek ve kombinasyon şansıyla binlerce farklı bahçe tasarımı yapılabilmektedir. Bu yazımda sizlere bahçe tasarlarken faydalı olabilecek bazı ipuçları ve fikirler sunmaya çalışacağım. 



Bahçe tasarlanmadan önce planlanmalıdır. Planlamak ilerde yerini değiştirmekte zorlanılabilecek birçok parçanın en baştan uygun yerlere konulmasını sağlar. Bazı çiçeklerin yerini değiştirmek kolay olabilir, ama kamelya veya süs havuzu gibi özellikli parçaların yerini değiştirmek ileride zahmetli ve zor olacaktır. 


Planlama bitirildikten sonra bahçe için belirlenecek ilk şey bahçenin ayıracı, yol göstericisi patikanın boyut ve materyalinin belirlenmesidir. Taş, granit, çakıl, kilitli taş, kayrak taşı gibi bir çok seçenek arasından zevkinize uygun ve beğendiğinizi seçebilirsiniz. Patika ile ilgili son olarak, kalabalık bir aile değilseniz patika genişliğini fazla tutmanıza gerek olmadığını, böylelikle kaba bir görünümden kaçarak daha fazla toprak alanı kazanacağınızı hatırlatmak da isterim.  



Patika bittikten sonra sizi bekleyen sıradaki şey dinlenme alanı yani kamelyanın büyüklüğüdür. Kamelya tercihi bahçenin boyutuna ve sizin yaşam tarzınıza göre seçilmelidir. Bahçe çok büyük değil ise abartılı boyutlardan kaçınılmalıdır. Unutmayın kamelya sadece dinlenmek ve bir şeyler içip soluklanmak için kullanacağınız küçük bir gölgelik gibidir. Bahçede sizin negatif enerjinizi alacak ve size iyi vakit geçirtecek toprak alanınızı büyük kamelyalarla yok etmemenizi tavsiye ederim. 



Bunu da hallettikten sonra eğer bahçeniz yeteri kadar büyük değil ve başka özellik eklemeyi düşünmüyorsanız ağaçlarınızı belirlemenizi öneririm. Limoni Servi, Oya Ağacı, Sofora Ağacı, Akasya, Leylandi, Erguvan Ağacı, Akçaağaç, Huş Ağacı, Gülibrişim, Elvudi, Palmiye gibi birçok ağaçla bahçenizde farklı ve rengarenk bir hava yaratmanız mümkün. 


Ve sonrasında sınırsız bir derya olan çiçek dünyasına dalabilirsiniz... Özgürce kaybolun ve ne istiyorsanız onu dikin... 



Çiçeklerinizi yerleştirirken bazıları için saksılar kullanmak, ya da farklı saksı çeşitleri ile bahçenizde değişik bir ambiyans yaratmak isteyebilirsiniz: 



Bahçenize farklı bir hava katmak ve görsel olarak zenginleştirmek için kullanabileceğiniz başka görsel ipuçları ise şöyle sıralanabilir: 

1- Salıncak: 


2 - Ahşap dekoratif ürünler


3- Metal dekoratif ürünler


4- Alçı veya beton dekoratif ürünler


5- Mini şelaleler:  



Yok benim bahçem geniş, alanım rahat, daha farklı neler yapabilirim diyorsanız? İşte sizin için önerilerim: 

1- Ateş çukuru veya kamp ateşi: 


2- Büyük şelale: 


Bütün tasarımlar canlı olsun ya da olmasın yaşamdan bir kesittir. İnsanda tepki yaratır. Bazı insanlara göre sanatçının mucizesidir. Bazıları düşüncenin bazıları ise matematiğin başarısı olduğuna inanır. Aslında, tüm tasarımlar bizi anlatan ve bizden olandır. İnsanoğlunun doğanın mucizesini taklit edebilme yeteneğidir. 

İç Mimar Esra Özdemir

Siz hayal edin, Biz gerçekleştirelim... 

www.archimedmimarlik.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Giyinme Odası Tasarımları - Dressing Room Designs

Dekorasyonda Ahşap CNC Uygulamaları