Outdoor Kitchen - Açık Mutfak - Bahçe Mutfak


Yaz aylarının gelmesi ve sıcakların bastırmasıyla birlikte, bahçede balkonda veranda da yemek yeme organizasyonları da popüler olmaya başladı. Evin içinde pişen yemeklerin başka bir mekana taşınması bir nebze de olsa zahmetli ve yorucu oluyor. Peki çözüm? Yabancı ülkelerin “Outdoor Kitchen” olarak isimlendirdiği, ülkemizde ise, “Açık Mutfak” veya “Bahçe Mutfak” olarak adlandırılan yeni tasarımlar geniş ve kullanışlı bahçesi olanlar için muhteşem bir çözüm olarak görülüyor.  


Serin bir havada, yemyeşil ağaç ve bitkilerin yanında ve manzaranın karşısında yemek yeme gibisi var mı? Hele ki mangal ziyafetinin vazgeçilmez bir gelenek gibi alışkanlıklarımız arasına girdiği ülkemizde, mekanda uygun alana sahip kişilerin bu tasarımlara sahip olmak isteyeceği muhakkak. Açık mutfaklarda olayı bir kat daha zevkli hale getirmek için barbekülerin daha sık kullanılması da insana ayrı bir heyecan katıyor.


Mekanın ihtiyacı olan pişirme, ısıtma, barbekü, soğutma, saklama üniteleri ve tezgahlarda sanayi tipi “inox” materyallerin kullanılması, ürünlerin açık havada kalarak uğradıkları sıcak ısı nem rüzgar gibi aşındırıcı etkilere daha uzun süre dayanabilmelerini sağlıyor. Aynı zamanda bu sayede ürünlerin temizliği de daha kolay oluyor. Tabi ki görsel olarak da modern ve kullanışlı bir ortam yaratılmış oluyor.


Dış mekanda gündüz saatlerinde güneş ışınlarına maruz kalmamak için açık mutfaklar ya ayrı bir ahşap kamelya altına yerleştiriliyor. Ya da mevcut evin bahçeye bakan duvarı tezgah arkası olarak kullanılarak evin yan cephesinden uzatılan bir gölgelendirme sistemi ile güneşten korunma sağlanıyor.


Açık mutfakların zemin, masa ve tezgah dolaplarının aralarında sıklıkla taş ya da kırmızı tuğla uygulamaları görülüyor. Ahşap sundurma altında taş uygulamaları ile mekanda doğal bir hava yakalanmış oluyor. Aynı zamanda taş ve tuğla uygulamaları dış mekan uygulamalarında seramik veya granit gibi uygulamalara nazaran çok daha uzun ömürlü ve sağlıklı oluyor.


Evin bahçeye bakan yan kısmına yapılan tasarımlarda ise evin devamlılığını sağlamak adına seramik veya granit uygulamaları daha sık kullanılıyor. Ama bu malzemeler seçildiğinde dahi doğallıktan vazgeçilmiyor ve desenler taş veya beton tarzında oluyor.


Bu tarz mekanların başrol oyuncusu da tabi ki “şömine”. Ortama verdiği ısı nedeniyle değil de daha çok şöminedeki odun ateşinin güzelliği kokusu ve doğallığı bu mutfaklarda görselliği bir üst seviyeye taşıyan en lüks özellik. Aynı zamanda gecenin ilerleyen saatlerinde ay ışığı altında ve çıtır çıtır yanan odunların alevlerinin karşısında uzanmak da ayrı bir keyif olsa gerek.


Açık mutfaklar yaşamınıza keyif ve tarz katmak için mükemmel birer seçenek. Evinizin bahçesinde güzel yaz akşamlarınızı geçirebileceğiniz ferah ve cezp edici yaşam alanları olarak hayatlarımızda yerini almaya hazır. Arkadaşlarınızla, dostlarınızla, akrabalarınızla keyifli akşam yemekleri, gece geç saatlere kadar devam edecek sohbetler sizleri bekliyor.


Bazen güzel şeylere sahip olmak için zahmetli uğraşlara değil, küçük ama muhteşem bir yardıma ihtiyaç vardır.

Siz Hayal Edin, Biz Gerçekleştirelim…

İç Mimar Esra Özdemir

www.archimedmimarlik.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bahçe Tasarımı - Peyzaj (Garden Design - Landscape)

Giyinme Odası Tasarımları - Dressing Room Designs

Dekorasyonda Ahşap CNC Uygulamaları