Osmanlı Saray Mutfağı
Ramazan’ın girmesiyle birlikte hepimiz dillere
destan Osmanlı Mutfağı’nı ve o meşhur lezzetlerin nasıl yapıldığını merak
etmeye başladık değil mi? Ben de sultanların ağızlarına layık, damaklarda
unutulmaz tatlar bırakan o enfes yemeklerin ve tatlıların yapıldığı o devasa
mutfakları incelemek ve günümüzdeki yeni yorumlamalarını sizler için araştırmak
ve değerlendirmek istedim…
Dünyanın en büyük mutfakları arasında yer alan
Osmanlı Mutfağı, Orta Asya’dan göçüp gelen Türk boylarının geleneklerinin
üstüne 600 yıldan fazla hüküm süren bir imparatorluğun tecrübesini,
zenginliğini, tarihi birikimini ve yenilikleri ekleyerek tarih sayfalarında
unutulmaz yerini altın harflerle almıştır.
Saray Mutfağı’na Matbah-ı Hümayun ya da Matbah-ı Âmire denilirdi. Yaklaşık 5250
m2 alana yayılan kocaman bir mahalleyi andırıyordu. Dikdörtgen
bir plana sahip olan ana mutfak, üç bölüm halinde düzenlenmişti. Kare planlı
ayaklara oturan sivri kemerlerle yapı bölümlere ayrılmıştı. Her bölümün üzeri,
pandantiflerle geçilen birer kubbe ile örtülmüştü. Yapının iç mekânlarında
tuğla ile yapılmış dört adet dikdörtgen kesitli ocak vardı. Bu ocakların devamı
niteliğinde, örtüde düzgün kesme taş ile yapılmış bacaları vardı. İnşasında
kaba yonu ve moloz taş ile tuğla yaygın olarak kullanılmıştı. Yapının sundurması
tuğla döşeli zemin ve üzeri de ahşap direklere oturmaktaydı. Matbah-ı Amire’de
görülen dikdörtgen planlı çeşmenin duvarları düzgün kesme taş, çapraz tonoz örtüsü
ise tuğlayla inşa edilmişti.
Günümüzde bu tarz iç mimari tasarımı, yani taş ve
tuğla kaplamaların ahşap direklerle buluştuğu uygulamaları daha çok rustik tarz
mutfaklarda görülmekte. İç mekânlarda taş kemerler, yüksek tavanlar ve tavanlarda
büyük ahşap direkler sıkça kullanılmakta. Ocak bölümleri sıklıkla ısıya
dayanıklı kırmızı tuğla ile yapılırken, havalandırmalarda mermer kaplama ile doğal
şömine görünümü kazandırılmaya çalışılmakta.
Fakat günümüz Osmanlı Mutfağı tarzı denildiğinde
aklımıza elbette rustik tasarım uygulamalar gelmemekte. Daha klasik, daha çok
varak ve işlemeler, altın rengi oymalar ve kabartmalar, şamdanlı dev avizeler
günümüz Osmanlı Mutfağı tarzının vazgeçilmezlerinden. Hatta dolap kapaklarına
vitray cam uygulamaları ile Osmanlı figürleri bile işlenebilmekte.
Zeminde döşemesinde mermer uygulamasının daha sık
olduğu, hatta Osmanlı havasını daha da arttırmak için mermer uygulamasında
değişik motif ve tasarımların da ön plana çıktığı görülmekte. Aynı şekilde
mutfak tezgahlarında da doğal mermer görünümü Osmanlı Mutfağı tarzı için
değişmezlerden.
Herkes kendi evinin sultanı ve her ev de o sultanın
sarayıdır. Görsel açıdan zenginliğin ve ihtişamın hayat bulduğu Osmanlı Saray
Mutfağı sahip olunabilecek en güzel mutfaklardan biri elbette ki. Birçoğunuzun
gözlerini kapatıp böyle saraylar gibi bir mutfakta yemek pişirdiğini hayal
ettiğini görür gibiyim.
Öyleyse, Siz Hayal Edin, Biz Gerçekleştirelim…
İç Mimar Esra Özdemir
www.archimedmimarlik.com
Yorumlar
Yorum Gönder