Giyinme Odası Tasarımları - Dressing Room Designs

Zevkler ve renkler tartışılmaz felsefesi ile birbirinden farklı milyonlarca kıyafet, ayakkabı, çanta ve aksesuarın üretildiği ve üretilmeye devam ettiği moda dünyasının evlerimize yansıması olarak "Giyinme Odaları" artık bir gereksinim haline geldi. Yeni yapılan konut projelerinde, konuta değer katmasının yanı sıra kullanım alanında yarattığı pratiklik ile de popüler olan "Giyinme Odaları" eski ev sahiplerinin de restorasyon sırasındaki taleplerinde ilk sıralardaki yerini almış durumda. 

İç Mimar'ların  kişilerin ihtiyaç ve zevklerine göre farklı yerleşim planları yapabildiği; değişik ölçülerde çekmece, raf ve askı bölmeleri koyabildiği "Giyinme Odaları" kendisi için ayrılmış olan sınırlı alanlarda bile birden çok kombinasyon imkanı sunarak insanların kendi tarzlarına göre optimum yerleşim şeması seçmesine imkan sunuyor. 

Tasarlandıkları alana göre, en kullanışsız durumdaki mekanları bile düzenli ve işlevsel bir şekilde evin en zarif noktası haline getirebilen "Giyinme Odaları"  özellikle çatı-dubleks olan dairelerde çatının eğimi altında kullanımı zor hale gelen ve diğer oda tasarımları için uygun ambiyansı yakalayamayan alanlarda farklı açılı kesimlerle yapılabilen ve çeşitli askı ve depolama alanları çözümleri sunabilen mobilya tasarımları ile kişisel eşyaların ve kıyafetlerin düzenlenmesi ve sunumu için harika bir ortama dönüşebiliyor. 


Havlusundan bornozuna, gömleklerden ceketlere, pantolonlardan eteklere, takılardan kravatlara kemerlere, ayakkabılardan çantalara kadar birçok kişisel ürünün aynı anda depolanabildiği ve sergilenebildiği "Giyinme Odaları" planlanırken ürünlerin kullanım sıklığı ve kişilerin tarzlarına göre organizasyon şemasının baştan belirlenmesi, bölmelerin doğru bir sıralama ve yükseklikte olması çok önemli. Bu oda için ayrılan alanın en verimli şekilde işlevsellik kazanması evdeki tüm dağınıklığı toparlayıcı bir depolama özelliği kazanmasını da sağlayacaktır. 

"Giyinme Odaları" tasarlanırken dikkat edilmesi gereken hususların en başında odanın aydınlatma sistemleri gelmekte. Kıyafet seçimi ve denenmesi sırasında yeterli ışık olmaması durumunda yaşanabilecek zorlukların engellenmesi için gerek odanın ana aydınlatmasının gerekse raf ve askı sistemleri olan bölmelere özel olarak uygulanabilecek aydınlatmaların iyi seçilmesi yerleştirilmesi ve göze hoş hitap edecek bir izlenim bırakması gerekmekte. 

 Ahşap veya daha terimsel olarak MDF'nin sık olarak kullanıldığı "Giyinme Odaları" tasarlanırken genellikle açık askı sistemleri tercih edilmekte. Böylelikle hem bütün bölmelerin dolap kapakları ile kapatılıp odanın mutfak izleniminden çıkması sağlanmakta, hem de kıyafet seçimi sırasında görsel açıdan geniş bir tercih açısı sağlanabilmekte. Çorap, kravat, takı gibi küçük ve asılamayan kişisel eşyalar için çekmece sistemleri aralara serpiştirilerek ahşabın büyüsünün de devamlılığı sağlanmakta. 

Sıklıkla tercih edilen modern tarzlardaki "Giyinme Odaları" düzenli, basit ve geniş olarak amacına uygun şekilde kullanışlı ve en fazla yarar sağlayacak şekilde tasarlanmakta. Temel kesimlerin ve mat renklerin ön planda olduğu bu konseptlerde kaostan uzak durup, aksesuarların fazla kullanılmadığı, ek mobilyaların alanı daraltmamak için tercih edilmediği dikkat çekmekte.

Mat ve koyu renklerin kıyafet seçimini kolaylaştırdığı tezine dayanarak ahşap tasarımlarda sıklıkla ceviz, maun ya da meşe gibi koyu renklerinin kullanılması rustik havayı arttırmakta. Fakat bu tarz "Giyinme Odaları" tasarlanırken aydınlatma konusunda gereksiz yere gölge düşürmeyecek, gün ışığı etkisi yaratan sarı tonlar içeren ve doğru noktadan ışık yayan spotlar seçilerek odada oluşabilecek kasvetli hava da ortadan kaldırılmalıdır. 

Parlak ışıkların apliklerin avizelerin spotların kombinasyonu ile çoklu aydınlatma odaklarının kullanıldığı, mobilyada ise beyaz rengin hakim olduğu albenisi yüksek İskandinav tarz "Giyinme Odaları" fonksiyonel ve cezbedici duruşunu led geçiş çizgileri veya kabartmalı geçiş dokuları ile sağlamakta. 

Alanın büyüklüğü ne olursa olsun "Giyinme Odaları" tasarlanırken düzenli ve ulaşılabilir bir tasarımla birçok eşya sığdırılabilmekte. Ayakkabılar için değişik eğimlerde sürgülü açık çekmece sistemleri, kravat-kemer-çorap gibi ürünler için organizatör aparatlarla 20-24 bölmeye ayrılmış çekmece içleri, raylı sistemler ile ayarlanabilir pantolon-gömlek-elbise askı sistemleri birçok fonksiyonel ve akılcı fikirlerle oda içerisinde hiçbir ölü alan bırakmadan düzenli ve tüm eşyaların kolayca ulaşılabilir olması sağlanabilmekte. 

Evinde ayrı bir odası bulunmayan fakat yatak odası geniş ve bir kısmını giyinme odası olarak ayırmak isteyen kişilerin sıklıkla "Giyinme Odaları" separatörlerinde cam panel sistemleri tercih ettikleri görülmekte. Raylı, kaydırmalı ya da üstten askı-sürgülü şeklinde farklı açılış kapanış yöntemleri bulunan cam panel sistemleri gerek odanın ayrı bir kişisel alana dönüşmesine imkan tanıması gerekse "Giyinme Odaları"na giren toz miktarını azaltması açısından oldukça kullanışlı. Bu tarz uygulamaları kullanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken hususlar; zeminde raylı sistem kullanıldığı takdirde geçiş sırasında ayağın takılmasına neden olabilecek bir yükseltinin oluşması ve zaman içerisinde bu ray sisteminin arasına toz ya da başka parçaların girerek rayın akışını bozmasıdır. 

"Giyinme Odaları" nın zemininde kullanılacak olan malzeme ister halı ister parke olsun evin bu odaya olan bağlantısındaki geçiş ile devam niteliği taşımasına dikkat edilmesi gerekmekte. Böylelikle odanın ev ile olan bütünselliği sağlandığı gibi elde edilen uyum da odaya geçiş sırasında akıllıca bir akışkanlık sağlayacaktır. 

Planlanan alanın büyüklüğüne ve kişisel stilinize göre "Giyinme Odaları"nda kullanılabilecek bir çok aksesuar da bulunmakta. Makyaj masaları, şifonyerler, değişik boyutlarda puf ya da mini koltuklar ihtiyaçlarınıza ve zevkinize göre "Giyinme Odaları"nı daha lüks, zarif ve eğlenceli hale getirebilir. Klasik tarz çok kollu avizeler ve şamdanlar ile pahalı ama olağanüstü zarif dokunuşlar yapılabilir. Ama elbette ki "Giyinme Odaları"nın olmazsa olmazı aynadır. Aynaların mekanda genişlik algısı ve ferahlık hissi yaratması bir yana odanın amacına uygun olarak kıyafet denemeleri sırasında mecburi bir ihtiyaç olduğu da aşikar. Karşısında zamanın nasıl geçtiğini bile anlamadığınız, kıyafet denerken kendinizi izlemekten zevk alacağınız, doğru yerleştirilmiş, doğru açı ile aydınlatılmış ve doğru büyüklükte bir ayna sizi her gün bu odaya zevkle çekecek en vazgeçilmez aksesuardır. 


"Giyinme Odaları"nda uygun tasarım alana ve planlanan yerleşime göre belirlenmelidir. Amacına uygun ve işe yarar olmalıdır. Sınırlı seçeneklere bağlı kalınmamalı, fonksiyonel ve işlevsel olmalıdır. Ve tabii ki herkesin arzulayacağı ve hayalini kuracağı güzellikte ve mükemmellikte olmalıdır.  

Walt Disney'in de dediği gibi "Hayal edebilirsen, sahip olabilirsin."

İç Mimar Esra Özdemir

Siz hayal edin, Biz gerçekleştirelim...

www.archimedmimarlik.com

Yorumlar

  1. Adeta gelecegi sizler sekillendiriyorsunuz hayallerimizin ilerisinde tasarimlar sunuyorsunuz basarilarinizin devamini dilerim Archimed Mimarlik

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bahçe Tasarımı - Peyzaj (Garden Design - Landscape)

Dekorasyonda Ahşap CNC Uygulamaları

Outdoor Kitchen - Açık Mutfak - Bahçe Mutfak