Mantolama - Nedir? Yararları? Yanlış Bilinen Yönleri?

MANTOLAMA NEDİR?

Farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı geçişini önlemek için yapılan işlemlere “ısı yalıtımı”, bu işlem için kullanılan malzemelere de “ısı yalıtım malzemeleri”denir. Bir manto gibi bir binanın tamamına uygulanan ısı yalıtım işlemine “Mantolama” denilmektedir. Isı yalıtım malzemeleri ISO ve CENN gibi belirli dünya standartlarına ve uygun ısı iletim katsayılarına göre üretilmektedir. Genel olarak mantolama yapılırken kullanılan malzemeler; ısı yalıtım levhaları (en çok kullanılan levhalar; EPS, XPS ve Taşyünü levhalarıdır), yapıştırma harçları, ısı yalıtım sıvaları, dekoratif dış cephe kaplama sıvası, donatı filesi, plastik mantolama dübeli, köşe profili, subasman profili şeklindedir.


MANTOLAMA’NIN YARARLARI
1. Dış cephe mantolama işlemi, gerek uzun, gerekse kısa vadede hem bina ömrü adına, hem de insan sağlığı ve ekonomisi için oldukça faydalıdır.
2. Isı yalıtkanlığının kazandırdığı dayanım ile bina ömrü uzarken, sıcaklığın normal değerlerde ve sabit kalması ile de binada yaşayan insanların sağlığı düzgün seyredecektir.
3. Bina içinin soğuması engellendiği için, yakıt ve enerji tasarrufu da sağlanarak, ekonomik anlamda yarar görülecektir. 
4. Dış cephe mantolama sistemine sahip bir binanın, sadece hava sıcaklığı değil, nem oranı da dengelenmiş olmaktadır. Bu durum da, doğrudan bina ömrü ile ilgilidir.
5. Nem oranının sürekli değişkenlik göstermemesi ile bina belli periyotlarda boya istemeyecektir. Böylece, ekonomik anlamda da kazanç sağlanmış olacaktır.
6.  Mantolama işlemleri sonucu sağlanan ekonomik yararın yanı sıra, dünya genelindeki enerji kaynaklarının azalması da düşünüldüğünde, enerji kullanımının düşmesi bir diğer önemli kazanım olacaktır.
7. Ayrıca, yakıt kullanımının azalması ile, doğal dengenin sağlanmasına ve hava kirliliğinin de önlenmesine katkı sağlanmış olmaktadır.


 MANTOLAMA’DA DİKKATLİ OLUNMASI GEREKENLER VE YANLIŞ BİLİNENLER

1.      YANLIŞ MALZEME: Kullanılan malzemelerin standartlara uygun olmaması, ucuz ve merdiven altı üretilen malzemelerin kullanılması, ekonomik ve sağlık açısından kötü geri dönüşlere yol açabilir.

2.      SIVI YALITIMI: Mantolama su yalıtımına katkı sağlar fakat %100 tamamen ortadan kaldırmaz. Bu yüzden mevcut rutubet sıkıntısı olan binalarda öncelikle bu sorunun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun için standartlara uygun sıvı yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır. Mevcut rutubetin üstüne mantolama yapılırsa, ısı yalıtım malzemelerinin içinde dahi küf ve bakteri birikimi görülebilir.

3.      NEM: Gün boyu ısınan ve gece soğuyan ortamlarda, oluşan ısı farkına bağlı değişmeyen havada damlacık haline geçen su buharı havada neme neden olur. İyi yapılan bir mantolama ile sağlanacak ısı yalıtımı ile gün içerisinde oluşacak ısı farkı minimize edilerek nem oluşması önlenmiş olur. Mantolama yapılmayan evlerde görülen rutubet ve küf sıkıntılarının başlıca nedeni havalanmayan ev değil, gün içerisinde oluşan ısı farkına bağlı ev içinde oluşan nemdir.

4.      KURU HAVA VE SOLUNUM YOLLARI HASTALIKLARI: Havayı kurutan en önemli faktör yüksek ısı üreten bir ısı kaynağıdır. Bu yüksek ısılı ısı kaynağı kendisine temas eden havadaki nemi azaltır ve havanın kurumasına neden olur. Mantolama yokken 60 derecede yaktığınız ve el değmeyen kalorifer petekleri havayı kuruturken, mantolama sonrası 35 derece de bir kombi ile hem aşırı ısı üreten bir ısı kaynağından hem de fazla para harcamaktan kurtulmuş olursunuz.

5.      HAVAYI ISITMAK? DUVARI ISITMAK? : Evin sıcak kalmasını sağlayan gerçek faktör havanın ısınması değil, duvarların ısınması ve ısıyı muhafaza edebilmesidir. Yüksek enerji tüketerek ısıttığınız ev içi hava iyi bir ısı izolasyonu olmadığı takdirde soğuyan duvarlarla birlikte kaçıp gidecektir. Fakat mantolama ile daha az enerji harcayarak ısıttığınız evinizin duvarları geç soğuyacak ve evin daha uzun süre aynı ısıda kalabilmesini sağlayacaktır.


MANTOLAMA’NIN (ISI YALITIMININ) YASAL DURUMU

A.    5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre  1 Ocak 2011'tarihi itibari ile 50 m² üzeri inşaat alanına sahip tüm binalarda “Enerji Kimlik Belgesi” çıkarılması zorunlu hale gelmiştir.

B.     “Enerji Kimlik Belgesi”, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgilerini içeren bir belgedir. Böylelikle verildiği binanın Enerji Performansını göstermektedir. Enerji Kimlik Belgesine göre tüm binalar A ve G harfleri aralığında bir Enerji Sınıfı alır. A verimli bina, G ise verimsiz bina anlamına gelmektedir. Olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını tam olarak sağlayan bir bina ise  C enerji sınıfını alacaktır.


C.     Türkiye'de yeni yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkartmak 1 Ocak 2011 tarihi itibari ile zorunlu hale getirilmesine karşın mevcut binalara Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamaları için 2020 yılına kadar süre tanınmıştır. Mevcut binalar için enerji sınıfı sınırlaması bulunmamaktadır. Yani mevcut binanızın enerji sınıfı C sınıfının altında çıkabilir.

D.    Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre 2020 yılından sonra binanızın enerji sınıfının C sınıfının altında olması halinde ise bina sahiplerini pek çok yaptırım beklemektedir.

E.     2017 yılından sonra tüm bina alım - satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesinin ibraz edilmesi zorunlu olacaktır. Yine, yapılacak düzenlemeler sayesinde binalar enerji sınıflarına göre bir vergilendirmeye tabi tutulacaktır. Enerji sınıfları bakımından sınıflandırmaya tabi tutulan binalar atık enerji verimliliklerine göre vergilendirilebilecek, en çok vergiyi G sınıfı en az vergiyi A sınıfı olmak üzere verimliliklerine göre ödeyeceklerdir.

F.      Ayrıca 2017 yılından sonra tüm bina alım - satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesinin ibraz edilmesi zorunlu olacaktır. Böylece satın alan veya kiralayan aldığı yapının Enerji Sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecektir. Bu da binalara olan talebi ve yapı fiyatlarına yansıyacaktır. 


Siz Hayal Edin, Biz Gerçekleştirelim…

İç Mimar Esra Özdemir

www.archimedmimarlik.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bahçe Tasarımı - Peyzaj (Garden Design - Landscape)

Dekorasyonda Ahşap CNC Uygulamaları

Outdoor Kitchen - Açık Mutfak - Bahçe Mutfak