Modern Ofis Tasarımları



Çok değil daha yakın geçmişimize kadar gerek resmi dairelerde gerekse özel işletmelerde olsun çalışma ortamlarının odalar şeklinde ayrıldığını, başarılı çalışanın kıdem aldıkça daha büyük bir odaya terfi ettiğini, insanların işlerini halletmek için oda oda dolaştığını hepimiz gayet iyi hatırlarız. Türk filmlerine dahi konu olan bu odalama ve çalışanları tecrit etme günlerinin günümüz modern çalışma hayatında geride kaldığı, izole ortamların motivasyonu ve çalışma ortamının konforunu olumsuz etkilediği artık apaçık ortada... 



Günümüz modern iç mimari tasarım ve dekorasyonunda ofis hayatında ferahlık, açıklık ve rahatlık kavramlarının ön plana çıktığını görmekteyiz. Çalışanların ofis koşullarında gerek ergonomik gerekse psikolojik olarak rahat edebilmeleri için eski tarzların gün geçtikçe demode olduğu, yerini ise daha modern çizgilere bıraktığını izlemekteyiz. 



Geçmişte sıkça karşımıza çıkan koyu renkli ağır masif ahşap mobilyaların, siyah deri döşeme tekli koltukların, duvarlarda varak çerçeveli resmi belgelerin veya tablolaların, tavanlarda işlemeli desenli kartonpiyerlerin, çok kollu şamdan modelli avizelerin ve apliklerin, masa üstü banker lambalarının, hatta yerde halıların olduğu klasik tarz uygulamaların artık daha nadir tercih edildiğini görmekteyiz. 





İş hayatının yorucu ve sıkıcı halini bir nebze de olsa azaltılması amacıyla yeni modern ofis uygulamalarında "açık ofis" tarzı yerleşim modelleri son günlerde daha popüler olarak kullanılmakta. Bir arada çalışan insanlara, çalışırken ihtiyacı olacak az da olsa küçük bir kişisel alan yaratılmakta fakat diledikleri anda hızlıca iletişime geçebilecekleri ve diğer çalışma arkadaşları ile bağlantı kurabilecekleri şekilde yerleşim yapılmış bir ortam oluşturulmakta. 



Modern açık ofis uygulamalarında sıkça modüler yapıda birbiri ile bağlantılı 3 ya da 4'lü masa sistemleri kullanılmakta, bölümler arası alanlar sıklıkla cam gibi mahremiyeti tamamen ortadan kaldırmayan ama az da olsa dikkat dağılmasını önleyen ayırıcılar ile sağlanmakta. Mobilyalarda genelde beyaz tercih edilmekte ve ağır berjere benzeyen deri çalışma koltukları yerine ergonomik renkli modern ofis sandalyeleri tercih edilmekte. 



Ofis duvarlarının genellikle beyaz renkte ya da canlı ana renklerle boyandığı, raf ya da kitaplıkların da aynı şekilde renklendirildiğini uygulamalar sıkça karşımıza çıkmakta. Çalışanların dinlenebileceği ya da kısa molalar verip sohbet edebileceği küçük keyif köşelerinin bırakıldığı, ve bu alanlardaki oturma takımlarında rahat çizgilere sahip modern ve renkli koltukların tercih edildiği modern ofis tasarımları ferahlık ve rahatlık kavramlarının yanısıra çalışan psikolojisine de önem veren dekorasyonlar arasında yer almakta. 



İş hayatında performans ve başarıyı getiren en önemli parametrelerden birkaçı da iletişim ve huzurdur. Çalışanlarının rahatlığını huzurunu sağlamaya çalışan ve ofis tasarımlarında bu tarzı benimseyen firmaların hızla yükseldiği aşikardır. Özellikle bilişim sektöründeki google, facebook gibi büyük işletmelerin ofis ortamları incelendiğinde rengarenk ve bir ev rahatlığında olan bu dekorasyonların çalışanların başarısındaki olumlu etkisi göz ardı edilemez.  



İnsanlara rahat iletişim kurabilecekleri ve zevk alabilecekleri bir ortam yaratırsanız, mesainin bittiğinin bile farkına varmadan mutluluk ve istekle çalışacaklar ve yaptıkları işi benimseyerek özen göstereceklerdir. Siz onlara hayal bile edemeyecekleri huzur ve rahatlığı sağlayın, onlar da size gerçekleştirmek istediklerinizi.. 



Ya da daha iyisi?  Siz hayal edin, biz gerçekleştirelim... 

İç Mimar Esra Özdemir

www.archimedmimarlik.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bahçe Tasarımı - Peyzaj (Garden Design - Landscape)

Giyinme Odası Tasarımları - Dressing Room Designs

Dekorasyonda Ahşap CNC Uygulamaları